Haarukkavirkkaus

Haarukkavirkkaus (hairpin crochet) on kehittynyt aikana, jolloin virkkaus oli nimenomaan pitsin valmistamista ohuesta langasta, jolloin haarukkapitsin apuvälineenä käytettiin kapeaa hiusneulaa. Nykyisin haarukkavirkkausta tehdään kuitenkin yleensä paksummasta langasta ja pitsihaarukatkin ovat useita senttimetrejä leveitä.

Getting started

Getting started

Haarukkavirkkauksessa tehdään nauhaa, jonka molemmissa reunoissa on lenkkejä. Lenkkien koko riippuu haarukan leveydestä. Kun nauhojen lenkkejä yhdistellään eri tavoin toisiinsa, saadaan aikaan erilaisia pintoja. Haarukkapitsiin saa myös vaihtelua virkkaamalla useamman kiinteän silmukan tai eri silmukkalajeja nauhan keskelle. Tällöin lenkkeihin tulee suuremmat välit.

Irrallinen pitsinauha

Irrallinen pitsinauha

Pitsinauhoja voi yhdistää toisiinsa eri tavoin. Yleisimmin käytetään ketjuilua (= vedetään seuraava lenkki aina edellisen lenkin läpi) joko virkkauslangan kanssa tai ilman sitä . Työn ulkonäkö muuttuu, jos nauhoja yhdistää ottamalla useamman lenkin kerralla koukulle.

Ketjuillen yhdistetyt nauhat reunahuolitteluineen.

Ketjuillen yhdistetyt nauhat reunahuolitteluineen.

Toinen suosittu tapa yhdistää pitsinauhoja toisiinsa on yhdistää niitä kaarina. Tällöin lenkeistä tehdään erikokoisia nippuja, jotka vuorottelevat nauhan molemmilla reunoilla. Niput kiinnitetään toisiinsa virkkaamalla kaaren vaatima määrä ketjusilmukoita niiden väliin.

Kaarevasti yhsitettyjä nauhoja.

Kaarevasti yhdistettyjä nauhoja.

Lähteet:
Ritva Koskennurmi-Sivonen (toim.): Lankatekniikoiden käsikirja (2013)

Jätä kommentti